מצוות סוכה וארבעת המינים
את שבעת ימי חג הסוכות אנו חוגגים בישיבה, אכילה ולינה בסוכה, תחת כיפת השמים. מדוע? מצווה זו כתובה בתורה: בסכת תשבו שבעת ימים כל האזרח בישראל ישבו בסכת. למען ידעו דרתיכם כי בסכות הושבתי את בני ישראל בהוציאי אותם מארץ מצרים אני ה' אלהיכם (ויקרא פרק כ"ג).
הישיבה בסוכה לאורך החג היא זכר לסוכות בהן ישבו בני ישראל במדבר או ענני הכבוד שהקב"ה הגן עליהם, סוכך עליהם לאחר יציאתם ממצרים.
מצווה נוספת הנהוגה בחג הסוכות מעבר לישיבה בסוכות היא "נטילת ארבעת המינים": לוקחים ארבעה מיני צמחים- אתרוג, לולב, שתי ערבות ושלושה הדסים כפי שכתוב בתורה: ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר כפת תמרים וענף עץ עבת וערבי נחל ושמחתם לפני ה' אלהיכם שבעת ימים (ויקרא פרק כ"ג).
בימנו, לקראת חג הסוכות (בצאת יום הכיפורים) נהגו עם ישראל לבנות סוכה לנצח ולקשט אותה, לרכוש סט ארבעת המינים בזול בדרך כלל באחד מהירידים המתקיימים ברחבי הארץ.
חג סוכות במקדש
קיימות מצוות נוספות הקשורות לחג סוכות, אך לא לצערנו אין אנו יכולים לקיים את כולן בגלל חורבן בית המקדש: מצוות הקהל, מצוות ניסוך המים, מצוות ערבה במקדש וקורבנות המוספים במקדש.
זכר למצוות אלה נהגו בימנו מנהגים. לדוגמא:
• "שמחת בית השואבה"- היא השמחה והחגיגה הגדולה שליוותה את מצוות ניסוך המים על קרנות המזבח בזמן שבית המקדש היה קיים. על שמחת בית השואבה נאמר בתלמוד: "מי שלא ראה שמחת בית השואבה, לא ראה שמחה מימיו". בימנו נוהגים לחגוג ולרקוד ברב עם בלילות של חג הסוכות כזכר לשמחת בית השואבה המקורית.
• "הושענות"- הוא המנהג בו מקיפים את הבמה בבית הכנסת עם ארבעת המינים תוך אמירת פיוטים בתפילת השחרית בימי חג הסוכות. זכר ל"מצוות ערבה במקדש" בה היו הכוהנים סובבים את מזבח העולה וזוקפים ערבות בצדי המזבח, היו מקיפים את המזבח כשלולביהם בידיהם ומבקשים בקשות שונות.
יהי רצון שנזכה לעלות לרגל בקרוב ממש, שנחזה בבניין אריאל ונזכה לראות כוהנים בעבודתם ולויים בדוכנם וישראל במעמדן. או אז נזכה גם לחידוש קיום המצוות והקרבת הקורבנות במקדש.
תמיר הוא מנהל אתר אינטרנט בנושא סוכות בו תוכלו לרכוש סוכה במבצע, סכך לנצח, בד לסוכה, ארבעת המינים, קישוטים לסוכה ועוד.
הכנסו לחנות האינטרנטית: סוכות מהדרין.
052-5770010 s.mehadrin@gmail.com